فومو (FOMO) ترسی از جنس بورس
چگونگی ایجاد فومو در بوس:
گاهی اوقات به نمودار قیمتی و تابلوی یک سهم یا بازار توجه میکنید و علائم صعودی در بازار را مشاهده میکنید در این موقعیت شما باید تصمیم بگیرید برای خرید صبر کنید و با قیمت مناسبتری وارد خرید شوید؛ یا در این لحظه سریعا درخواست خود را ثبت کنید. در این لحظه فکرهای مختلفی ذهن شما را درگیر میکند.
نکند سهم صف خرید شود و من اگر صبر کنم فردا باید با قیمت بالاتر و در صف همین سهم را بخرم یا اگر الان خرید نکنم یک روز سود بیشتر را از دست بدهم. این افکار باعث تصمیمگیریهای هیجانی می شود و از تصمیمگیریهای منطقی و تحلیلی کند جلوگیری می شود و معامله گر اقدام به خرید هیجانی میکنند.
فومو در چه بازارهایی اتفاق میافتد؟
فومو ترس جا ماندن از سود است و این در هر بازاری ممکن است اتفاق بیفتد. در بورس ایران نیز تا حدی در سالهای ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹ این فومو بوده. بهطوری که شاهد بودیم بعد از خبر شیوع کرونا و سقوط بازارهای مالی جهان، شرایط بازار بورس ایران به نحوی بود که فوموی بازار بر ترس تاثیر کرونا بر عملکرد شرکتها چیره شد و باعث شد تا برخی از سهمها بدون توجه به این شرایط تا چند برابر رشد قیمت را تجربه کنند. اما معمولا فومو را برای ارزهای دیجیتال بیشتر میشنویم تا بازارهای مالی دیگر؛ زیرا صعود چشمگیر ارزهای دیجیتال در دهه گذشته باعث شده تا مردم ارزهای دیجیتال را با سودهای فضایی بهخاطر بسپارند. مقایسههایی که با گذشته و حال میکنند نیز در نقش ایجاد فومو برای ارزهای دیجیتال، بسیار تاثیرگذار هستند.
آیا طلای جهانی هم فومو دارد؟
طلای جهانی نیز مثل هر بازار دیگری در برخی از مواقع ممکن است دچار فومو شود. اما این فومو مثل ارزهای دیجیتال و بیتکوین همیشگی نیست. بهعنوان مثال آمریکا وارد یک جنگ تمام عیار با کشوری دیگر میشود که این امر باعث سقوط بازار بورس آمریکا خواهد شد. در چنین شرایطی معمولا قیمت طلا شروع بهافزایش میکند و مردم شروع به خرید احساسی طلا میکنند. چون فکر میکنند که اگر اکنون نخرند فردا قیمت طلا بیشتر از امروز خواهد بود. در این لحظه میگوییم که طلا هم دچار فومو شده است. اما دلیل اصلی اینکه چرا این فومو در قیمت طلای جهانی همیشگی نیست را میتوان در تاریخ و گذشته رفتار قیمتی طلا دید. طلا همواره و از گذشتههای دور به عنوان یک سرمایه امن، قابل اعتماد و با نوسانهای کم، در بین سرمایهگذاران شناخته شده است که در دراز مدت، همواره رو به رشد بوده. به همین دلیل کسی برای پولدار شدن و سود زیاد طلا نمیخرد (مگر در شرایط خاص و جو حاکم بر بازار طلا).
سندروم فومو چیست ؟
در فرهنگ لغت اکسفورد، سندروم فومو FOMO دارای معانی متنوع ایست: نوعی اضطراب اجتماعی – نوعی نگرانی اجباری به علت ترس از از دست دادن یک فرصت یا رویداد لذت بخش!
سندروم فومو یا FOMO در واقع یک وضعیت روانی است که ناشی از ترس و اظطراب فرد به جهت از دست دادن فرصت هایی در جایی ، در شرایطی ویا در بازاری ( کسب و کار) وجود دارد.این سندرم، نوعی نگرانی شدید و دلهره درونی نسبت به جا ماندن و بی خبر ماندن از تغییرات بویژه امروزه در فضای مجازی و شبکه های اجتمایی است.
تاثیر سندروم فومو FOMO در یک معامله گر بازار بورس
در دنیای تجارت بویژه معامله گری در بازارهای سرمایه ( بازار بورس )، سندروم فومو FOMO در واقع یک وضعیت روانی است که ناشی از ترس فرد به جهت از دست دادن فرصت های سود آوری است که در بازار وجود دارد. در این وضعیت ممکن است سرمایه گذار فکر کند که بقیه در حال بردن سودهای بسیار زیاد هستند و وی از قافله جا مانده است. یک نمونه کاربردی در بورس ایران، خیلی از معامله گران تاره کار و عموما جوان، با باز شدن یک نماد ( بویژه اگر اخبار و شنیده های مثبتی از آن دست به دست شده باشد ! )، سهام موجود را فروخته ( حتی اگر مثبت و در حال سود باشد !) و برای خرید سهام باز شده ( بدون مطالعه و تحلیل و برسی ارزندگی آن و بدون هیچگونه طرحی ) هجوم می برند ! و گاها در صفهای خرید چند میلیونی می ایستد، با وجودیکه می داند امکان خرید سهم با این حجم از صف در آنروز ممکن نمی باشد ! اما همچنان سرمایه و وقت خود را هدر می دهند ! این همان تاثیر سندروم فومو می باشد.
چگونه بهترین سهام برای خرید در بورس را تشخیص دهیم؟
بهترین راه برای مقابله با ترس جاماندگی از سود، پذیرفتن آن می باشد. ماهیت بازارهای سرمایهگذاری و ریسک موجود در آن باعث میشود گاهی اوقات، استراتژی خود را عوض کنیم و تمامی تصمیمات خود را زیر سوال ببریم و از آنجاییکه بازار همواره رفتارهای غیرقابلپیشبینی از خود نشان میدهد، باید این موضوع را پذیرفت که هیچوقت بهطور ۱۰۰% از تصمیم خود مطمئن نخواهیم بود.
سندوم فومو از این فرض نشات میگیرد که اگر به دنبال سهمهای پرسودتر نروم دیگر شانسی برای موقعیتهای خوب و پر سود برای سرمایهگذاری نخواهید داشت. یکی از عوامل متمایزکننده سرمایهگذاران خبره و تازهکار همین مسئله است؛ افراد باتجربه میدانند که همیشه موقعیتهای کسب سود وجود خواهد داشت. در حقیقت، هر میزان که شما صبورتر و منظمتر باشید، موقعیتهای سود ده بیشتری را تجربه خواهید کرد.
بعد از رشد بازار، ترس از بازماندگی و سوگیری اخیر نگری باعث خواهد شد تا سرمایهگذاران نگران سودهای زیاد ازدسترفته باشند، نه از دست دادن سرمایه خود اما دقت داشته باشید حفظ یک پرتفوی متنوع استراتژی درست می باشد؛ زیرا با این کار علاوه بر داشتن شانس بالاتر برای رسیدن به اهداف سرمایهگذاری، با کمترین ریسکها و نوسانهای بازار برخورد میکنیم.
سخن آخر
فومو نتیجه یک واکنش احساسی در شرایط ت خاص و برای جا نماندن از بازار است که توسط معاملهگران بهوجود میآید که نتیجه آن باعث بالا رفتن قیمتها میشود. ایم واکنش ممکن است در شرایط مختلف کار درست و یا غلطی بهشمار آید. بهعبارت دیگر نمیتوان گفت که فومو همیشه بد است. ممکن است در شرایطی خاص از بازار صلاح این باشد که شما جفت پا بپرید داخل گود و در شرایطی دیگر همین عامل باعث ضررهای بزرگ برای معاملات شما باشد.
منبع: بورسیان – سرمایه گزاری وسبد گردان هدف – تلار بورس
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
کی بورس متعادل میشه؟
فیلتر های کاربردی بورس
سهام شناور آزاد در بازار بورس
آموزش تحلیل بنیادی بازار بورس
نمودار کندل (candle) آنچه درباره کندل باید دانست
حیوانات بورسی
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام ببخشین میشه فیلم آموزشی در مورد این موضوع بزارین؟